Turnhout-Hammelburg
50 jaar verbroedering tussen Turnhout en Hammelburg. Verschijnt in 2024.

Lees verder
Otto von Bismarck
Biografie van de legendarische IJzeren kanselier. Verschijnt in 2022 bij Aspekt.

Lees verder
PSV Eindhoven
Boek over de geschiedenis van voetbalclub PSV Eindhoven. Verscheen bij uitgeverij Aspekt.

Lees verder
FC Bayern München
Boek over de geschiedenis van de Duitse Rekordmeister. Verscheen bij uitgeverij Aspekt.

Lees verder
Ajax Amsterdam
Boek over de geschiedenis van voetbalclub Ajax Amsterdam. Verscheen bij Aspekt.

Lees verder
Feyenoord Rotterdam
Boek over de geschiedenis van voetbalclub Feyenoord Rotterdam.

Lees verder
RSC Anderlecht
Boek over de geschiedenis van de roemrijkste Belgische voetbalclub.

Lees verder
Standard Luik
Boek over de geschiedenis van voetbalclub Standard Luik. Rijk geïllustreerd en vierkleurendruk, 268 p., kostprijs 29 euro.

Lees verder
K. Lierse S.K.
Boek 'K. Lierse S.K. 110 jaar voetbaltraditie'. Verschijnt op 23 september 2016. Kostprijs 25 euro.

Lees verder
Wernher von Braun
Biografie van raketgeleerde Wernher von Braun. Verscheen bij uitgeverij Aspekt.

Lees verder
Willy Brandt
Biografie van de Duitse sociaaldemocratische politicus Willy Brandt (1913-1992). Verschijnt in oktober 2014 bij Uitgeverij Aspekt.

Lees verder
Harry S Truman
Biografie van de Amerikaanse president Harry S Truman.
Lees verder
Konrad Adenauer: een biografie
Deze biografie beschrijft het leven van Konrad Adenauer (1876-1967), die als eerste naoorlogse Duitse kanselier een blijvende stempel drukte op de geschiedenis van zijn land en van Europa. Geboren in Keulen bracht hij het in 1917 tot burgemeester van deze stad, wat hij zou blijven tot aan zijn afzetting door de nazi’s in 1933. Tijdens het Derde Rijk bleef hij zo veel mogelijk op de achtergrond, hoewel hij verschillende keren werd gearresteerd wegens vermeende banden met tegenstanders van het regime.
Lees verder
Abraham Lincoln: Grondlegger van de moderne Verenigde Staten
Dit boek vertelt het levensverhaal van Abraham Lincoln (1809-1865), de president die de Verenigde Staten bijeenhield tijdens de Burgeroorlog (1861-1865) en de sociale structuur ervan blijvend veranderde door de slavernij af te schaffen. Daardoor is Lincoln de grondlegger van de moderne Verenigde Staten en geldt hij als de grootste president uit de geschiedenis van het land.
Het boek start met een inleidend hoofdstuk over de Verenigde Staten en de slavernij, waarna in acht chronologische hoofdstukken Lincolns levensverhaal wordt verteld. De eerste drie handelen over de periode voor zijn presidentschap en beschrijven zijn opgang vanuit een milieu van analfabeten tot advocaat en politicus in de staat Illinois tot uiteindelijk zijn verkiezing tot president voor de Republikeinen in 1860.
Lees verder
Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog in België
Uitgebreide en volledige herwerkte nieuwe uitgave van de Reisgids naar WOI uit 2008.

Vele plaatsen en bouwwerken herinneren vandaag nog steeds aan de historische periode van 1914 tot 1918: forten, bunkers, monumenten op de slagvelden van toen, oorlogskerkhoven, musea… Ontelbaar veel bezoekers gaan op zoek naar sporen van dit levende verleden.
Lees verder
Reisgids naar de geschiedenis van Vlaanderen
Het huidige Vlaanderen en het Brusselse gewest hebben een rijke geschiedenis die al begon tijdens de prehistorie enkele duizenden jaren geleden. Vandaag herinneren vele plaatsen hier blijvend aan: archeologische sites, kerken, kastelen, burchten, begijnhoven, forten, musea... Ontelbaar vele bezoekers gaan op zoek naar de sporen van dit levende verleden.
Lees verder
Reisgids naar de geschiedenis van België
Het huidige België heeft een rijke geschiedenis die al begon tijdens de prehistorie enkele duizenden jaren geleden. Vandaag herinneren vele plaatsen hier blijvend aan: archeologische sites, kerken, kastelen, burchten, begijnhoven, forten, musea… Ontelbaar vele bezoekers gaan op zoek naar de sporen van dit levende verleden.
Reisgids naar de geschiedenis van België is een praktisch naslagwerk over meer dan tweehonderd historische locaties in ons land. Het is ook een handige gids met routes, kaarten en foto’s. Bij elke locatie wordt uitgebreid omschreven wat er zich precies heeft afgespeeld.
Lees verder
Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog
Vele plaatsen en bouwwerken herinneren vandaag nog steeds aan de historische periode van 1914 tot 1918: forten, bunkers, monumenten op de slagvelden van toen, oorlogskerkhoven, musea… Ontelbaar veel bezoekers gaan op zoek naar sporen van dit levende verleden.
Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog is een praktisch naslagwerk over meer dan tweehonderd oorlogslocaties in ons land. Het is ook een handige gids, met uitgestippelde routes, kaarten en meer dan honderd foto’s. Bij elke locatie wordt uitgebreid beschreven wat er zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld.
Lees verder
Reisgids naar de Tweede Wereldoorlog
Vele plaatsen en bouwwerken herinneren vandaag nog steeds aan de historische periode van 1940 tot 1945: forten, bunkers, monumenten op de slagvelden van toen, oorlogskerkhoven, musea… Ontelbaar veel bezoekers gaan op zoek naar sporen van dit levende verleden.
Reisgids naar de Tweede Wereldoorlog is een praktisch naslagwerk over meer dan tweehonderd oorlogslocaties in ons land. Het is ook een handige gids, met uitgestippelde routes, kaarten en meer dan honderd foto’s. Bij elke locatie wordt uitgebreid beschreven wat er zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld.
Lees verder
KFC Turnhout
Boek 'KFC Turnhout, meer dan een eeuw voetbaltraditie'.

Lees verder
Fotoalbum Newton
Uitgave van het Fotoalbum van Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog, aangeboden in 1945 door de stad Turnhout aan haar ereburger, lt.-kolonel Newton. Verschijnt in september 2014 bij Uitgeverij Brepols.
Lees verder
40 jaar Openbare Bibliotheek Turnhout
Boek geschreven in opdracht van de stadsbibliotheek Turnhout, verschijnt in 2014.
Lees verder
Van stad voor de Mens tot Groen. Veertig jaar groene beweging in Turnhout, 1973-2013
Boek over de geschiedenis van de groene beweging in Turnhout, geschreven in opdracht van Groen! Turnhout.
Lees verder
Het verleden verteld
Harry de Kok had als stadsarchivaris van Turnhout vele jaren lang op Radio 2 een eigen rubriek, waarin hij boeiende en vaak straffe verhalen vertelde over de rijke Turnhoutse en Kempense geschiedenis. Deze cursiefjes zijn nu in samenwerking met Sam Van Clemen gebundeld en verder uitgewerkt tot een boek. Een verrassende en verfrissende kijk op het verleden van de hoofdstad van de Kempen, met talrijke illustraties.
Lees verder
Turnhout tijdens de Eerste Wereldoorlog
Onderwerp van dit boek vormen de gebeurtenissen van 1914 tot 1918 in Turnhout. ‘Dag na dag’ wordt op basis van dagboeken, persberichten en uitvoerig archiefonderzoek verslag uitgebracht over de gebeurtenissen tijdens deze periode. Daarbij komen talrijke thema’s aan bod: de mobilisatie, de angst voor het Duitse leger, de bezetting van de stad, de moeizame voedselbevoorrading, de omgang van het stadsbestuur en de plaatselijke bevolking met de bezetter, de gevolgen van de oorlog voor de industrie, het activisme, de liefdadigheidsinitiatieven, het culturele leven, de Turnhoutenaars die streden in het Belgische leger…
Lees verder
Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog
Onderwerp van dit boek vormen de gebeurtenissen van 1940 tot 1945 in Turnhout. ‘Dag na dag’ wordt op basis van dagboeken, persberichten en uitvoerig archiefonderzoek verslag uitgebracht over de gebeurtenissen tijdens deze periode. Daarbij komen talrijke thema’s aan bod: de mobilisatie, de angst voor het Duitse leger, de bezetting van de stad, de moeizame voedselbevoorrading, de omgang van het stadsbestuur en de plaatselijke bevolking met de bezetter, de gevolgen van de oorlog voor de industrie, het verzet, de collaboratie, de liefdadigheidsinitiatieven zoals Winterhulp, het culturele leven, ...
Lees verder
Stadsgeschiedenis Turnhout

Lees verder
Weesgegroet, meer dan een gewone wijk
Dit boek is een initiatief van de KWB Sint-Pieter en de buurtvereniging WOBEG en handelt over de Weesgegroet, een buurt in het noordoosten van Turnhout. Het is een buurtverhalenboek met bijzondere aandacht voor verhalen over vroeger en nu over bijzondere gebeurtenissen, maar ook over het alledaagse. Sam Van Clemen schreef hiervoor een bijdrage over ‘De bevrijding van Turnhout in september 1944’ en bezorgde tevens enkele foto’s om het geheel mee te illustreren.
Lees verder
Geschiedenis van Davidsfonds Turnhout
Het Davidsfonds speelt nu al 130 jaar een belangrijke rol in het culturele leven in Vlaanderen, wat ook geldt voor Turnhout. Davidsfonds Turnhout kwam al in 1875 tot stand onder impuls van dr. Renier Snieders en is daarmee één van de oudste nog bestaande afdelingen. In 2005 bestaat het 130 jaar en dat was een goed moment om de rijke afdelingsgeschiedenis te boek te stellen.
Op basis van de plaatselijke pers, uitvoerig archiefonderzoek en de bestaande literatuur brengt de auteur vanaf de oprichting tot heden ‘jaar na jaar’ verslag hierover uit in vijf chronologische hoofdstukken.
Lees verder
Dag 16 van ‘De kleine geschiedenis van de Kempen’
De twintigdelige reeks ‘De kleine geschiedenis van de Kempen’ bestaat uit ‘hand’boekjes waarin twintig beslissende momenten uit de Kempense geschiedenis worden verklaard. Elk deel bevat ook een hoofdstuk over het plaatselijke erfgoed, aan de hand waarvan de lezer een reis doorheen de Kempen kan maken.
Dag 16 handelt over 9 juli 1917, toen Turnhoutenaar Jozef Bax aan de Nederlandse grens om het leven kwam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de Kempen immers vier lange jaren bezet door de Duitsers.
Lees verder
Dag 18 van ‘De kleine geschiedenis van de Kempen’
De twintigdelige reeks ‘De kleine geschiedenis van de Kempen’ bestaat uit ‘hand’boekjes waarin twintig beslissende momenten uit de Kempense geschiedenis worden verklaard. Elk deel bevat ook een hoofdstuk over het plaatselijke erfgoed, aan de hand waarvan de lezer een reis doorheen de Kempen kan maken.
Dag 18 handelt over 22 september 1944, toen de Britten in Ten Aard na twee weken zware strijd een doorbraak konden forceren.
Lees verder
Den oorlog verklaard! De Grote Oorlog in de provincie Antwerpen
Dit boek is de begeleidende publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling die liep op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen in 2003-2004. De tentoonstelling bracht een zo ruim mogelijk overzicht van de gebeurtenissen in de provincie vanaf de opstekende oorlogsdreiging, over de Duitse inval in augustus 1914, vier jaar bezetting tot de bevrijding in november 1918 en de gevolgen van de oorlog. De nadruk lag daarbij niet zozeer - zoals vaak het geval is bij publicaties over de Eerste Wereldoorlog - op de militaire gebeurtenissen - maar wil vooral tonen hoe de gewone burger de vier oorlogsjaren heeft beleefd.
Lees verder
Het Grote Geschiedenisboek van Vlaanderen
Het Grote Geschiedenisboek van Vlaanderen geeft een beeld van het verleden van de verschillende gebieden die vandaag Vlaams zijn. Aan de wieg van het huidige Vlaanderen staan immers het hertogdom Brabant, het prinsbisdom Luik (waaronder Loon, het huidige Limburg) en het graafschap Vlaanderen. Hoe deze gebieden zijn samengevoegd en uitgegroeid tot een eenheid is een boeiend verhaal met veel hoogte- en dieptepunten. Het boek is een bewerkte versie van de reeks De 25 dagen van Vlaanderen, waarin 'Bommen op Kortrijk' (zie verder) over de Tweede Wereldoorlog is opgenomen als hoofdstuk 21.
Lees verder
Deel 21 van ‘De 25 dagen van Vlaanderen’
De reeks ‘De 25 dagen van Vlaanderen’ bestaat uit 25 afleveringen in een verzamelband die samen een overzicht geven van de geschiedenis van het huidige Vlaanderen vanaf de prehistorie tot nu. Elk deel bevat ook een stukken teksten en illustraties over het bijbehorende erfgoed en de tekst van een bron die in verband staat met de behandelde periode.
Deel 21 handelt over 26 maart 1944, toen de Amerikaanse luchtmacht Kortrijk bombardeerde met 250 doden als gevolg en een totaal verwoeste binnenstad als gevolg.
Lees verder
Antwerpen bevrijd
Op 4 september 2004 was het zestig jaar geleden dat de stad Antwerpen werd bevrijd. Naar aanleiding van deze verjaardag stelde Gazet van Antwerpen dit fotoboek samen. Met beelden van de jarenlange oorlogsellende, de opmars van de geallieerden en de vreugde bij de bevrijding, maar ook van de oorlogsnaweeën zoals de V-bommen en de repressie. Antwerpen bevrijd bevat meer dan 250 foto’s van zowel de provincie als de stad Antwerpen.
Lees verder
Achter de traditie. Op zoek naar een levend verleden. Leven en werk van Jozef Weyns.
Deze biografische publicatie is het belangrijkste resultaat van het ‘Weyns-project Volkskunde Provincie Antwerpen’ en vormt een belangrijke aanzet van een studie van het leven en werk van het echtpaar Weyns-Mijlemans. Onder eindredactie van Patrick de Rynck werd een synthetiserende tekst geschreven met drie grote hoofdstukken.
Lees verder
Inventaris van de archieven van dr. Jozef Weyns (1913-1974) en van zijn echtgenote Paula Mijlemans (1921-2001)
Deze inventaris was het eerste resultaat van een gezamenlijk project van de vzw Speelbergen-Heem-dr. Jozef Weyns en het provinciaal Bibliotheekcentrum om het geestelijk erfgoed van dr. Jozef Weyns te bewaren en te ontsluiten. Het archief van Weyns en van zijn echtgenote Paula Mijlemans, die zijn werk voortzette, werd geordend, geïnventariseerd en verpakt. Het archief van het echtpaar is na toestemming raadpleegbaar in het AMVC/Letterenhuis in Antwerpen.
Lees verder
Tombeekheyde (voormalig sanatorium Joseph Lemaire, Tombeek-Overijse)
Deze bouwhistorische nota werd geschreven in opdracht van het Antwerpse architectenbureau Storme en Van Ranst als onderdeel van het subsiedossier dat werd ingediend bij Monumenten en Landschappen. Ze valt uiteen in drie delen. Het eerste deel brengt een grotendeels chronologisch overzicht van de bouwgeschiedenis vanaf de eerste plannen tot op vandaag en van de verschillende bouwfasen.
Lees verder
Jaarboek Ernest Claesgenootschap.
Inleiding bij het jaarboek 2012: 'Uilenspiegel leeft nog'.
Lees verder
Van poëzieboek tot facebook
Deze brochure is de begeleidende publicatie bij de tentoonstelling ‘Van poëzieboek tot facebook’, die liep in het Turnhoutse Stadhuis/Erfgoedhuis van 23 april tot 24 mei 2009. Ze werd georganiseerd door de Erfgoedcel Noorderkempen, een regionaal samenwerkingsverband van de stad Turnhout en de gemeentes Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar. Aanleiding was de jaarlijkse Erfgoeddag op 26 april 2009, die handelde over het thema ‘Uit vriendschap!?’. Aan de hand van zeven hoofdstukken bood de tentoonstelling een overzicht van de vriendschapsbeleving doorheen de tijd.
Lees verder
Schuilkelder Grote Markt
Deze brochure is de begeleidende publicatie bij de openstelling van de ondergrondse schuilkelder op 6, 7 en 8 mei 2010 door de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen, in het kader van de archeologische opgravingen op de Turnhoutse Grote Markt. Aan de hand van archief- en personderzoek wordt eerst een kort gegeven overzicht van Turnhout tijdens de oorlogsjaren. Daarna wordt de geschiedenis en werking van de Passieve Luchtbescherming (de instantie die de schuilkelder liet bouwen) beschreven om tot slot de geschiedenis van de schuilkelder zelf te behandelen.
Lees verder
Binnenin het erfgoed van Turnhout
Deze brochure is de begeleidende publicatie bij de KLARA-erfgoedwandeling ‘Victor Hugo en het imposante kasteel’ die doorgaat op 14 juni 2009. Bij de elf locaties die worden aangedaan, wordt uitleg gegeven over de geschiedenis ervan en de huidige bestemming. Eveneens opgenomen is een kaartje met de te volgen route. Het geheel is geïllustreerd met kleurenfoto’s van de hand van Ludo Verhoeven.
Lees verder
120 jaar christelijke arbeidersbeweging in Turnhout 1893-2013
Boek over de geschiedenis van de christelijke arbeidersbeweging, geschreven in opdracht van het ACW.
Lees verder
Turnhout Terminus Turnhout Centraal: een historische stadswandeling
Brochure van de wandeling bij de tentoonstelling.
Lees verder
Inventaris archief Katholieke almoezeniersdienst
Deze inventaris uit 2003 is de bewerkte en uitgebreide versie van een eindverhandeling archivistiek. Hij handelt over de archieven van de katholieke aalmoezeniersdienst van het leger en van het CIBI, het Opleidingscentrum voor Geestelijken-Brancardiers. Het archief bevat vooral stukken over de naoorlogse periode en bevindt zich in het Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum te Leuven.
Lees verder